Tarsus’tan bir çiftçi, darboğazda kıvranırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslendi!
Mersin’in Tarsus ilçesinde 17 dönüm arazide nektarin ve badem bahçesi kuran bir çiftçi, yaşadığı mali sıkıntıları dile getirerek “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Açık Mektup” başlığıyla CiMER’e yazdı. 2.5 sayfalık mektupta yüksek faiz ve artan maliyetlerin kendisini zor durumda bıraktığından bahsetti. Bin ağacını kaybetmekten endişe duyan çiftçi, borç batağından kurtulmak için bile böbreğini satmaya razı olduğunu ifade etti. Mektubunda Bakan Şimşek’ten Ziraat Bankası’nın çiftçilere yönelik haksız faiz politikasına müdahale etmesini talep etti.
DÜRÜST ÇİFTÇİ MAĞDUR
Çiftçinin feryadını içeren mektubundan alıntılar şu şekilde:
“Ziraat Bankası sayesinde tarıma dönüş yapıp çiftçi oldum. Ancak 2022’den sonra işler sarpa sardı. Yüzde 19 faizle aldığım çiftçi destek kredisini bir anda yüzde 58 faizle geri ödemek zorunda kaldım.”
Çiftçinin ifadelerine göre, olumsuz durumları kabullenmeye çalışsa da “Sayın Bakanım durum değişir diye bekledik.” Diyor ve Ziraat Bankası’na olan borcunu ödemek için traktörünü satmak zorunda kaldığını belirtiyor. Çiftçi, mektubunda şunları dile getiriyor:
“Merkez Bankası faiz oranlarını indirdiği halde benim faiz oranım hala yüzde 55’te kaldı. Üstelik yeni kredi de alamadım. Binlerce dürüst çiftçi toprağını satmamak için direniyor ancak mağdur durumda. Ata toprağını satıp pavyonda yemek yiyenleri umursayan yok. Ben bahçemden elde ettiğim gelirle borçlarımı kapatmaya ve maliyetlerimi karşılamaya çalışıyorum. Binlerce çiftçinin sıkıntılarına çözüm bulmanızı saygılarımla talep ediyorum.”
Tarımda kredi üst limitlerinde değişiklik!
Hazine destekli düşük faizli tarım kredileri kararnamesi 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girdi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sağlanan kredilerin limitleri ve kriterlerinde değişiklikler yapıldı. Her yıl sonunda kredi üst limitleri Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ne göre güncellenecek. Meyve yetiştiriciliği ve bağcılıkta kredi üst limiti yüzde 100 artırılarak 20 milyon liradan 40 milyon liraya çıkarıldı ve faiz indirimi oranı yüzde 75 olarak belirlendi. Bu değişiklik 2024, 2025 ve 2026 yıllarını kapsayacak.
More Stories
Otomotiv sektörünün bitmeyen sorunları: Hangi dev felaketle karşı karşıya?
Kalyon Enerji’den büyük adım: İhaleyi aldı
Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık değişikliği